Kinkyn monet kasvot

Olen jo jonkin aikaa ajatellut kirjoittaa tänne pohdiskelman ja "haasteen" tästä aiheesta, joten olkoon se päivä tänään :)

Blogitekstiähän tämä kai enemmäkin olisi kuin artikkeli tai pääkirjoitus, mutta baari ei ole lehti, enkä minä sen kummemmin toimittaja kuin bloggaajakaan, joten menkööt artikkeleihin ja ylläpito sitten siirtää tekstin oikeaksi katsomaansa paikkaan oli se sitten roskis tai jokin muu ;)

Usein skenessä ja täälläkin kuulee puhuttavan vaniljasta, moneen eri äänensävyyn. Vanilja on sitä jotain "tavallista", "tylsää" ja "maallista" jne, joskus osa nousee kertomaan kuinka heille vaniljakin maittaa tai kuinka molemmista voi nauttia. Molemmista? Mikä itseasiassa on vaniljan vastakohta? Hyvin usein sanotaan, että se on BDSM. Tai oikeastaan vielä kääntäen, usein sanotaan että BDSM:n vastakohta on vanilja. Siinähän ne kirjaimet möllöttävät bdsmbaarin nimessäkin. Itselleni nuo maagiset neljä kirjainta eivät koskaan ole tuntuneet luontevilta, ei vaikka joukkoon otettaisiin vielä se viideskin kirjain, eli "F".

Itse en ole koskaan pitänyt itseäni BDSM:n harrastajana (ammatilaisesta nyt puhumattakaan), itselleni yleisnimitys omasta seksuaalisesta suuntautumisestani on ollut "kinky" tai suomeksi vain "pervo". Minulle kinky on vaniljan vastakohta, mutta ei mustavalkoisesti eikä kokonaan toisensa poissulkevasti. Minulle se on kuin valon ja varjon vaihtelua, siirtymistä kirkkaasta auringon valosta syvimmän yön pimeyteen ja taas puolivarjon kautta takaisin. Vaellusta ja tutkimusmatkailua ikimetsän siimeksessä kasvuston luodessa vaihtelevia valon ja varjon saarekkeita kulkijan ylle. Nauttimista koko valöörin pituudelta.

"In human sexuality, kinkiness and kinky (adjective) are terms used to refer to a playful usage of sexual concepts in an accentuated, and unambiguously expressive form." -Wikipedia

Wikipedian kuvauksessa itselleni tärkein sana on "Playful". Itselleni kinky on kinkyä vain niin kaun kuin se on kivaa.
Toinen oleellinen sana on "Sexual". Minulle kinky on aina luonteeltaan seksuaalista. Kaikki fetissit eivät ole seksuaalisia, eivätkä kaikki luonteenpiirteet tai toimintatavat ole seksuaalisia. Ei, eivät ne ole. Ei vaikka ne jollekin toiselle henkilölle sitä ovatkin ja vaikka niitä voidaankin käyttää seksuaalisten toimintojen yhteydessä.

Minulle perustavanlaatuinen lähtökohta kinkyn ymmärtämisessä on se, että kinky on eri asia JOKAISELLE ihmiselle. Kinkyys on osa ihmisen henkilökohtaista seksuaalisuutta ja niin kuin ei ole olemassa kahta samanlaista seksuaalisuutta, ei ole olemassa kahta samanlaista kinkyäkään. Ei, koska seksuaalisuus on osa minuutta, osa "sielua". Se kasvaa ja kehittyy koko elämän ajan meidän mukanamme, laajenee, supistuu ja muuttaa muotoaan. Osa henkilökohtaisesta seksuaalisuudesta kumpuaa geneettisessä persoonallisuudesta, osa kokemusten myötä ja osa henkilökohtaisten ambitioiden kautta. Yhtä kaikki kinky ei ole jotain minkä voisi tarkasti kuvata, rajata, laatikoida ja säilyttää.

No, mitä se kinky sitten oikein on?
Persoonallisuuden määrittelyyn on vakiintunut globaaliin käyttöön erinomainen MBTI-luokittelu, joka toimii varsin hyvin, kun muistetaan että jokaisessa ihmisessä on mukana jokaista kirjainta ja kirjainten väliset prosentit ovat vain suuntaa-antavia. MBTI-luokittelu on stereopiointi hyvin hyvin vaikeasta ja monimutkaisesta asiasta, ihmisen persoonallisuudesta. Onko ihmisen seksuaalisuus jotenkin yksinkertaisempi asia? Ja mistä löytyisivät ne sankarit, jotka akateemiseen tutkimukseen ja vuosikymmenten kokemusperäiseen osaamiseen pohjautuen loisivat MBTI-luokittelun kaltaisen menetelmän ihmisen seksuaalisuudenkartoittamiseksi? Paitsi että haastettahan toki lisää se, että seksuaalisuus on jatkuvassa muutoksessa, ihmisen persoonallisuus muuttuu huomattavasti vähemmän ja hitaammin kuin ihmisen seksuaalisuus.

Onko seksuaalisuutta ja kinkyyttä edes teoriassa mahdollista luokitella kuten persoonallisuuksia? Mitkä olisivat kirjainparit ja montako niitä tarvittaisiin? Voisiko seksuaalisuutta jaotella toisensa poissulkeviin asioihin vai olisiko jaottelussa vain kaksi kirjainta Vanilja ja Kinky? Tuskinpa...

Entä mihin kuuluu vaikkapa niinkin yksinkertainen asia kuin fistaus? Mitä on fistaaminen? Onko se kinkyä vaiko vain pelkkää vaniljaa? BDSM:n yhdenkään kirjaimen alle se ei ainakaan kuulu, vaikka sitä voikin käyttää kaikkien niiden toteuttamiseen. Tämä sama kysymys koskettaa oikeastaan kaikkea fyysistä toisen ihmisen käsittelyä ja koskettamista, yhdyntää, suuseksiä, anaalijuttuja, läpsimistä, jne jne. On täysin ihmisestä ja ihmisen henkilökohtaisista tulkinnoista kiinni, mihin kohtaa V/K akselia kyseinen henkilö nämä toimet sijoittaa. BDSM:n osalta ne ovat vain "toimenpiteitä", täysin käyttötavasta ja henkilöistä riippuvaisia.

Yhdelle fistaaminen on session osana S/M-toimintaa puhtaimmillaan, toiselle taas äärimmäisen herkkää ja intiimiä tunnepohjaista vaniljaa kahden toisistaan syvästi välittävän ihmisen välillä, ilman minkäänlaista "sessiointia" tai kinkyajatuksia. Kolmannelle se on selkeää D/s toimintaa ja henkistä alistumista parhaimmillaan. Kuka heistä on oikeammassa kuin toiset? Kenen totuus on arvokkaampi kuin toisten? Kuka olisi arvoitettu opastamaan ja neuvomaan muita? Kuka heistä on aidoin kinky?

Entä mikä on tämän tekstin pihvi, miksi minä kirjoitan tätä?

Olen ollut osa skeneä tai ainakin seurannut sitä läheltä liki täydet kaksi vuosikymmentä ja jos jokin on Suomen kinkyskenelle ominaista, niin jatkuva hypsis siitä itsestään. Usko kinkyskenen "erityisyyteen" ja autuaaksi tekevään yhtenäisyyteen. Näin, vaikka aika ajoin yksittäiset henkilöt pyrkivätkin nostamaan esille sen, ettei kinkyskenen harrastajilla ole oikeastaan mitään yhteistä nimittäjää. Noh, korkeintaan ehkä korkea seksuaalinen aktiivisuus, jos jotain on pakko valita.

Jos taas skene (muuallakin kuin Suomessa) pyrkii rajaamaan tarkemmin jonkin aihealueen, kuten esimerkiksi vaikkapa niillä neljällä kirjaimella BDSM, niin nopeasti löytyy suuri joukko kinkyilijöitä, jotka kokevat kuuluvansa tähän BDSM-lokeroon, allekirjoittaen kuitenkin ehkä vain osan kirjaimista ja vaatien nopeasti mukaan muitakin kirjaimia ja "suvaitsevaisuuden" nimissä vähitellen koko kinkyilyn spektriä ja tietysti sieltä omasta pikkuisesta lokerostaan katsottua spektriä. Seuraavaksi mukaan tulevat, ne jotka ovat huolissaan muidenkin kinkyistä ja ne jotka vain ylipäätänsä toteuttavat omia halujaan saada huomiota ja ne joita koko aihealue ei oikeastaan kiinnosta, mutta jotka ovat kiinnostuneita seksistä ja niitä, jotka ovat kiinnostuneita löytämään itsensä tai tekemään kinkystä tekosyyn omille toimilleen jne jne... Nopeasti BDSM yrittääkin olla kinky ja vieläpä kaikkien yhteinen kinky, pyrkien sisältämään sen kaiken, mitä kinky on kaikille osallistujille. Ai iisiä juu...

Tätä seuraa aina sama vaihe, esille nousevat laatikoijat, totuuden tuntijat ja huolestuneet sekä tietysti iso kasa kannustajia ja katsojia, edellisten alkaessa nokittelemaan toisiaan. Lopulta osa kyllästyy ja luovuttaa, osa perustaa oman pikkuisen sivulahkonsa ja loput saavat ehkä aikaiseksi kasan sääntöja ja suosituksia, joita suurin osa koko skenestä ei kuitenkaan oikeasti allekirjoita, mutta eivät pitkän väännön lopuksi enää viitsi kyseenalaistaakaan. Lopputulos? Ja oliko kaikki todella sen vaivan ja mielipahan arvoista?

No mitä sitten tilalle? Olettaen tietysti naiivina ja yksinkertaisena, että jokin muu voisi edes teoriassa olla mahdollista...

Itse näkisin, että asioita helpottaisi merkittävästi se, että todella ihan oikeasti hyväksyisimme sen, ettei ole mitään "oikeaa" tapaa harrastaa kinkyä. Ei ole mitään oikeaa tapaa olla kinky. Eikä ole mitään oikeaa tapaa määritellä edes sitä, mitkä asiat ovat kinkyjä. Ottaa asenne, jossa tärkeää ei ole arvostella toisten tapaa toteuttaa omaa kinkyään vaan vain kertoa toisille omasta tavastaan. Tuottaa, ei opponoida.

Viimeisen puolen vuoden aikana täällä Baarissa on entistä selkeämmin noussut pintaan sama ikävä whinettäminen ja ärsyttävän tarkoitushakuinen termien väärintulkitseminen ja yllättäen jopa näkyvä tunnusten deaktivointi, samaa shittiä joka lisääntyi ikävästi myös Leikkikehässä, sen loppua kohden mentäessä.

Toki kaikilla keskustelupalstoilla on aina omat trollinsa ja huomiohuoransa, mutta kun suuri osa keskustelusta menee, ketjussa kuin ketjussa, OT-provoamiseksi ja tyhjänpäiväiseksi eipäs-juupasteluksi, alkaa asiallista keskustelua haluavien motivaatio kirjoittaa laskea ja keskustelun taso heikkenee entisestään. Toki täytyy sisäistää sekin, että Baari on avoin, ilmainen ja helposti lähestyttävä, seksiin keskittynyt saitti, jolla on myös avoin deittiosio. Tämä tosiasia ei voi olla vetämättä puoleensa myös paljon ihmisiä, joille BDSM/kinky ei lainkaan ole pääasia saitilla oloon, mutta he harvemmin jaksavatkaan foorumikeskusteluihin osallistua, chätiin korkeintaan.

Osaan whinettämisestä ja trollaamisesta liittyy tälläisessä ympäristössä aina epäonniseen seuranhakuun turhautumiseen ja myös selkeään jatkuvasta yksinolosta johtuvaan katkeroitumiseen. Tähän päälle sitten entisten parisuhteiden päättymiseen ja uusien muodostumiseen liittyvät kuviot "luotettujen ystävien/ystävätärten" välillä. Ja tietysti sitten vielä oman seuranhakupotentiaaliin kasvattamiseen liittyvät oman egon pullistelut ja pöhöttelyt... Niinpä, aika ihme että täällä kuitenkin kyetään aika usein keskustelemaan ihan asiallisestikin kinkyilyyn liittyvistä asioista :)

Kuitenkin takaisin asiaan, mitä sitten voisi tehdä? Ja taas toisella naivilla olettamuksella, että asialle ylipäätänsä halutaan tehdä jotain...

Yksi vaihtoehto olisi pyrkiä vakiinnuttamaan terminologiaa, mutta ei tavalla jota ollaan jo kokeiltu kaikkialla, ja joka vain tukee tuota aiemmin kuvaamaani, vaan terminologialla joka toimisi saman ideologian mukaan kuin MBTI-luokittelu ts. etsimällä toisensa poissulkevia sanapareja, saman asian janan eri päitä. Voisimmeko yhdessä löytää asioita, jotka toimisivat kirjainpareina, siis niitä muitakin kuin vain V/K, joka ei oikeastaan kerro mitään :)

En halua edes yrittää määritellä asiaa yksin vaan vetäisin mieluiten aiheesta parin vuorokauden mittaisen fasilitoidun työpajan, mutta kun se ei liene mahdollista, niin heitän joitain ajatuksia ilmaan ja toivon niiden ympärille syntyvän rakentavaa(kin) keskustelua...

    K/H = Konkreettinen vs. Henkinen
        Kokeeko henkilö saavansa enemmän nautintoa fyysisestä vai henkisestä toiminnasta?
        Tunteeko henkilö voimakkaammin fyysisen vai henkisen toiminnan?
    A/P = Aktiivinen vs. Passiivinen
        Kokeeko henkilö olevansa enemmän aktiivinen toimija vai passiivinen toiminnan kohde?
        Nauttiiko henkilö enemmän aktiivisesta toiminnasta vain toiminnan kohteena olemisesta?
    F/I = Fetissinen vs. Ihmiskohtainen
        Kokeeko henkilö omaavansa fetissejä?
        Kokeeko henkilö saavansa nautintoa enemmän fetissien vain ihmisten ja persoonallisuuksien kautta?
    E/O = hEteroseksuaalinen vs. hOmoseksuaalinen
        Kokeeko henkilö olevansa enemmän hetero- vaiko homoseksuaalinen?
        Kokeeko henkilö saavansa enemmän nautintoa hetero- vai homoseksiaalisesta toiminnasta?
    T/S = Tutkiva vs. Säilyttävä
        Kokeeko henkilö olevansa enemmän uutta hakeva, kokeileva, etsivä ja kyseenalaistava vai nykytilaa säilyttävä ja suojaava, vahvistava?


Tässä muutama kirjainpari mielikuvitusta herättelemään. Osa termeistä on vähän keksimällä keksittyjä, koska yritin nopeasti löytää termejä, jotka eivät johtaisi samojen kirjainten käyttämiseen eri asioissa.

Tätä terminologiaa voisi sitten täydentää perinteisellä kinky/BDSM/fetissi-sanastolla, joka kuvaisi mitä esimerkiksi sadismi, fistaus tai aisankannattaminen ovat. Toisin sanoen asioita, jotka eivät ole toisensa poissulkevia ja sitä kautta osa henkilön seksuaalisuutta vaan enemmänkin rakennuspalikoita, joista henkilökohtaiset seksuaaliset mieltymykset koostuvat ja joiden avulla seksuaalisuutta ilmennetään.

Yhdistämällä MBTI-luokittelun, seksuaalisuuden luokittelun ja seksuaaliset mieltymykset, voisi ihmisestä luoda hyvinkin tarkan profiilin siitä, minkälainen kinky on kyseinen henkilö. Valitettavasti minulta ja skeneltäkin puuttuu kyky tuottaa kirjainyhdistelmien stereotypiat. Siis vaikka kykenisimme löytämään sopivan määrän kirjainpareja ja kuvaamaan ne niin, että kokisimme löytäneemme kaikki seksuaalisuutta määrittelevät janat, ei stereotypioita voi tuottaa kuin pitkäaikaisen empiirisen tutkimuksen seurauksena. Teorioita toki voi kehitellä, jos jostakusta siltä tuntuu ;)

En tiedä, kuka jaksoi lukea tätä mietelmääni loppuun saakka, (minulta kului hieman toista tuntia työaikaa tämän kirjoittamiseen, joten toivottavasti edes joku) toivoisin kuitenkin teidän miettivän kirjoittamaani, voisivatko esittämäni ajatukset toimia pohjana yksinkertaistaa sitä väistämätöntä vertailua, jota "harrastuksessaan" aktiiviset ja elämäntavastaan ylpeät persoonallisuudet väistämättä keskenään suorittavat? Olisivatko ne yksi keino, edes hieman, karsia sitä iänikuista ja turhanpäiväista eipäs-juupastelua? Voisivatko ne olla jopa avain kohden sitä pyhää suvaitsevaisuutta?

Ajatuksia, mielipiteitä, jotain? Ei hanskojen tiskiin nakkaaminen ole keino vaikuttaa. Vaikuttaminen on aktiivisuutta ja yhteisössä se on yhteisöllistä aktiivisuutta. Yhteisöä ei voi kehittää hajoittamalla, vain rakentamalla, joten toivoisinkin teidän ottavan kirjoittamani vastaan mieluummin positiivisena haasteena kuin nopeasti alas ammuttavana ankkana... 


-Mr.Inathu

Alkuperäinen artikkeli ja keskustelua siitä löytyy BDSM-baarista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti